EN   I   HU I

Ez mentheti meg Kolontárt és Devecsert

Egy állatkórházból indult az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. Az állatgyógyszereket, takarmányokat és felszereléseket forgalmazó kft. mára jelentős cégcsoporttá vált. A cél: mindinkább saját kézbe venni a gyártást is - mondja Móré Attila tulajdonos.

Bár a vállalkozás fő profilja az állatgyógyászat, a hírekbe mégis a vörösiszap-katasztrófa kármentesítése kapcsán kerültek.

A cégcsoportba tartozó Organit Kft. terméke és Csicsor János vegyészmérnök találmánya, felfedezése az a dudarit nevű anyag, amellyel úgy lehet semlegesíteni a lúgot a földben, hogy az megőrzi termőképességét. A talajjavító anyag - melyet sok országba exportálunk - fő hatóanyaga a huminsav, ami az állatgyógyászatban takarmánykiegészítőként is használatos.

Emellett épp csak megszáradt a tinta a Phylaxia 1912 Holding bábolnai gyógyszerüzemének adásvételi szerződésén.

Állatgyógyszer-nagykereskedelemmel a 90-es évek közepe óta foglalkozunk. Sajnos a magyar állat gyógy szer gyár tás nem volt olyan szerencsés, mint a humán változata. Idővel mindegyik nagy magyar gyógyszercég kikoptatta termékpalettájából ezt az üzletágat. Így főként külföldi vállalatok disztribútoraiként tevékenykedtünk. A multik viszont inkább kihasználtak, így született meg a gondolat, hogy gyártással is bővítsük a termékpalettát.

Mi tud ez a gyár?

Jó hatóanyagú termékeket készít, de újításra van szükség a vivőanyagok és gyógyszerformulák terén. Jelenleg porkeverékeket gyárt, az ilyet viszont már nehéz eladni az unióban. Léteznek ennél korszerűbb formulák: e megújított gyógyszerek törzskönyvezése, kutatása már folyamatban van. Utána megnyílhat az út a nyugat-európai export előtt is. A gyárban rengeteg a tartalék, jelenleg kapacitásának ötödén üzemel.

A házi kedvencek és a haszonállatok alapján hogyan oszlik meg a piac?

A piac nagyjából ugyanakkora, mint tizenöt éve, csak az arányok fordultak meg. A haszonállatokhoz köthető forgalom csökkent, a társállatoké nőtt. Mi úgy tudtuk növelni a részarányunkat, hogy ez utóbbira koncentráltunk. Az összforgalmunk fele kutya- és macskatápokból, illetve egyéb kiegészítőkből származik. Ehhez csatlakozva készül el hamarosan Budapesten egy 7000 négyzetméteres logisztikai központunk és indítottuk útjára franchise-rendszerben kiskereskedelmi hálózatunkat is AlphaZoo néven. A forgalom másik fele a gyógyszerekből ered: ennek nagyobb része azért még mindig a haszonállatokhoz köthető.

Az állatkórház mennyire fontos szereplője a tevékenységüknek?

Összforgalmunk egy százalékát adja, de hitelesíti a tevékenységünket: nemcsak mondjuk, hogy jó a termékünk, hanem ott a mi tápunkkal etetjük a kutyákat, s a mi gyógyszereinket is kapják.