Főoldal
EN  HU

Kampány

Mindannyian, akik egy kutya barátságát magunkénak mondhatjuk, felelősséggel tartozunk kedvencünk iránt. Ez a felelősség kell, hogy áthassa egész közös  életünket és ennek a felelősségnek a része az is, hogy szeretettel vesszük körül a családtagot, vigyázunk  egészségi állapotára, rendszeresen járunk vele állatorvoshoz, rendszeresen oltatjuk a különböző fertőző betegségek ellen és jó minőségű táppal etetjük, hogy egészséges és mindig fi tt legyen.

De vajon mindig gondolunk-e arra, hogy kedvencünket megfelelő időközönként féregtelenítsük? Tudjuk-e, hogy mikor és hányszor kell a családban élő kölyökkutyát féregteleníteni ahhoz, hogy egészséges maradjon és se társaira, se ránk ne jelentsen fertőzési forrást a belében élő hívatlan látogatók hada?
 
Kis írásunkkal segítünk a kérdésre helyes választ adni és egy felhőtlenül boldog közös életet biztosítani Önnek és kedvencének egyaránt. Ha további kérdései vannak, forduljon állatorvosához, aki további jó tanácsokkal látja el Önt.

A kölyök és fiatal kutyák hengeresférgek okozta fertőzöttségei – az orsóférgesség, a kampósférgesség és az ostorférgesség – nagyon elterjedt betegségek világszerte.

A magasan fejlett állattartási kultúrával rendelkező országokban is – statisztikai adatok tanúsága szerint – a kölykök orsóféreg-fertőzöttsége eléri a 60 %-t, vagyis három kölyök közül kettő ezen belső élősködők valamelyikével vagy akár egy időben többel is fertőzött lehet.
 
Ráadásul a kölyökkutyákban is megbetegedést okozható parazitákat a természet többféle túlélési technikával látta el, így az ellenük való védekezés nem könnyű és az eredményes gyógykezelés illetve a hatásos védelem ellenük a tenyésztő, az állatorvos és az Ön együttműködését igényli.
Hogyan is fertőzhetik ezek a nemkívánatos belső élősködők kedvenceinket? A kölyökkori féregfertőzöttségek közül a legelterjedtebb az orsóférgesség. A kölykök már magzati korban, az anyaállatban megbúvó és a vemhesség során aktivizálódó  féreglárvákkal fertőződhetnek és így akár már kéthetes korukban maguk is féreghordozók lehetnek.

A szukában élő lárvák a tejmirigybe is eljuthatnak és minden egyes szopás alkalmával fertőzik a kicsiket. A kölykök megfertőződhetnek anyjuktól illetve egymástól közvetlenül is, a bélsárral a külvilágra jutó peték szájon át történő felvételével. A fertőzött kölyök gyakran kedvetlen, étvágytalan, evés után gyakran hány, hasmenése van, szőrzete borzolt és fénytelen, hasa puffadt. Súlyos esetben a lárvák vándorlása tüdőgyulladást is okozhat. A kifejlett férgek anyagcseretermékei súlyos idegrendszeri tüneteket illetve kis kedvencünk halálát is okozhatják. Az orsóférgesség elleni védekezés legfontosabb eleme a kölykök kéthetes korában kezdett és három hónapos korukig kéthetente elvégzett tervszerű féregtelenítés.

A szuka féregtelenítését a kölykök első féregtelenítésével egyidőben ugyancsak célszerű elvégezniés – ha azt az állatorvos másképp nem rendeli – évente legalább négyszer folytatni olyan készítménnyel, amely galandféregellenes hatóanyagot is tartalmaz.

A kampósférgesség hasonlóan az orsóférgességhez a kölyökkor jellemző megbetegedése. A bélsárban szabad szemmel alig észrevehető rövid, hajszálszerű férgek gyakran okoznak hasmenést, hányást, súlyos esetekben gyakran a kölyök halálával végződő vérömléses bélgyulladást. A kampósférgekkel is megfertőződhetnek a kölykök anyjuktól a szopások alkalmával, így a fertőzöttség már két-három hetes korban megjelenhet és megbetegítheti a kölyköket.

A kampósférgek ellen is a kölykök kéthetes korában kezdett és három hónapos korukig kéthetente elvégzett tervszerű féregtelenítés hoz eredményt. Ha a tenyésztő ezek szerint járt el és Ön is ezek szerint folytatja a féregtelenítést, egészséges kölyökkutyája meghálálja azt. Az ostorférgek ritkábban fordulnak elő és főleg 10–12 hetes korban okozhatnak hasmenéssel járó vastagbélgyulladást.

 

A kölykök kétheteskorában kezdett és három hónapos korukig kéthetente elvégzett tervszerű féregtelenítésre az orsóférgek és a kampósférgek ellen a Banminth pasztát ajánljuk, amely kiszerelésének és ízének köszönhetően könnyű adagolást tesz lehetővé.

A három hónapos kor utáni féregtelenítésekről sem szabad elfeledkezni, ha azt az állatorvosa ennél gyakrabban nem rendeli – évente legalább négyszer féregtelenítse kedvencét olyan készítménnyel, amely galandféregellenes hatóanyagot is tartalmaz. Kövesse állatorvosa tanácsát!

Az orsóférgek és a kampósférgek ember egészségügyi szempontból is jelentősek. Bár a férgek az emberben nem fejlődnek ivaréretté – vagyis nem jutnak a bélcsatornába és nem jelennek meg a székletben sem – egyes fejlődési alakjaik, az ún. lárvák, főleg gyermekekben kellemetlen tünetekkel járó megbetegedéseket (csalánkiütés, hörghurut és tüdőgyulladás illetve látási zavarok) okozhatnak.

Ezért is kell odafi gyelnünk kedvenceink megfelelő féregtelenítésére. A családunk, a gyermekeink és kedvencünk egészsége is ezt kívánja meg tőlünk.

Minden egyéb, féregtelenítést érintő kérdésben forduljon állatorvosához, kérje tanácsát és tartsa be az általa ajánlottakat.