Főoldal
EN  HU

44 új kennellel bővült az ASKA menhely, de még nincs megállás!

 

 

Mert az ASKA élet más, mint egy átlagos menhely élete, és ez annak köszönhető, hogy szoros együttműködésben dolgozunk az Alpha-Vet Kft. állatmentési részlegével, és bizony akadnak közös kalandjaink. 5 megyéből érkeznek hozzánk az utcán kóricáló ebek, akiknek egy része csak éppen udvarolni indult, vagy a sajnos még mindig divatos, ”fuss egy kört, aztán gyere haza„ felkiáltással a gazdi tessékeli ki az utcára a kutyáját. Amikor a szerencsésebb eset történik, hogy a gyepmester megfogja a kutyát, és értesíti a gazdát, no meg az illetékes önkormányzatot, akkor egy szabálysértési bírság megfizetése után gazduram hazasétálhat az ebével.
A szerencsétlenebb esetben, pedig baj történik. Elütik a kutyát, vagy emberre, állatra támadhat ijedtében. Ezekben az esetekben is a gazdát terheli mind az anyagi, mind pedig az erkölcsi felelősség a tettekért, melyeket kutyája követett el.
Ezek az esetek, (amelyek kisebb számban jelentkeznek az ASKA menhely életében) általában egy évben 250-280 kutyát jelent, és ők azok, akik eredeti otthonukba térnek haza.

A nagyobb létszámot, a kidobott, elűzött, megkínzott állatok jelentik. Ők azok, akik nem rendelkeznek semmilyen azonosítóval, és talán egész életükben egyszer sem jártak állatorvosnál. Elhanyagoltak, betegek, sérültek, vemhesek. Egy évben, 700 azon állatok száma, akik ilyen állapotban kerülnek a menhelyre, és bizony róluk gondoskodni kell. A beérkező állomány teljes létszámát védőoltásokkal és chippel látjuk el, minden eb ivartalanított. Az állatgyógyászati költségek 10 milliós nagyságrendben jelentkeznek a beszámolónkban. De mire idáig elérünk, még nagyon sok tenni való akad.
Napi szinten 200-220 ebbel foglalkozunk. Ez hatalmas szám valóban, főleg, ahogy már fentebb említettem az állatok jelentős része, folyamatos állategészségügyi ellátást igényel. Kezelni, kötözni, szúrni, tablettát adagolni, ezek a napi rutinhoz tartoznak. Ami nagyon fontos, hogy ezeknek az állatoknak új családot kell találnunk, és ehhez szocializálni kell őket. Mert amikor sikeresen örökbe adunk egy kutyát egy családnak, akkor költözhet a helyére a következő kutya, akivel szintén ugyanezeket a szinteket kell végigjárni. Ebben hatalmas segítséget nyújtanak önkénteseink, akik hétvégenként segítenek a sétáltatásban, nevelésben.
Diákjaink, akik a közösségi szolgálat keretében járnak a menhelyre, a kötelező letöltendő 50 óra után szívesen maradnak továbbra is önkénteseink. És nem csak a menhelyen, de a rendezvényeken és az iskolai foglalkoztatásoknál is nagy segítségünkre vannak, hiszen az iskolákban is ott a helyünk, hogy az ifjaknak megmutassuk, még mindig sokat kell tanulniuk a felnőtteknek is a felelős állattartásról.
Nem csak a diákjaink és önkénteseink száma növekszik évről-évre, hanem az utcára dobott állatoké is. Emiatt szükségessé vált, hogy a menhely tervezett bővítését elkezdjük, és az 1 %-os támogatásoknak köszönhetően az első fázisát, az új kennel sor építését 2016. év végére be is fejeztük. Újabb 44 kennellel növekedett az ASKA menhely, és gondolom, senki sem lepődik meg azon, hogy ezekbe a kennelekbe is pillanatok alatt, új lakók költöztek. A korszerű kennelekben, kényelmesen elférnek állataink, bár mindig elmondjuk, csak albérlők, a cél nem a mi kenneljeink elfoglalása, hanem egy új család megtalálása, akik majd szeretni, és gondozni fogják a védenceinket.
Vannak, akik csak 4-5 hetet töltenek nálunk, de akadnak, akik már évek óta ASKA lakók, mert valahogy nem sikerült még megtalálni az Ő emberét, de nem adjuk fel, keressük kitartóan a leendő gazdikat, hiszen kell a hely a következő generációnak. Tavasszal érkeznek ismét a kidobott kölykök, akiknek új babaházat építünk, ahol a hideg téli időszakban is, fűtött kennelekben növekedhetnek a kis árvák.
Nem állhatunk meg, hiszen szükség van ránk, mondhatjuk úgy is, hogy sajnos. Mert akkor lenne igazán jó, ha nem lenne szükség az ASKA menhelyre, mert akkor már, nem lennének kidobott, megkínzott állatok. De még nem tartunk itt. Sok munka vár ránk, és segítőinkre is.


Köszönjük mindenkinek, aki támogatta munkánkat!
ASKA menhely
Adószám: 18494644-2-07
Számlaszám: 10918001-00000015-50200001
Írta: Molnár Tamásné, ASKA titkár