Főoldal
EN  HU

Innovációs teljesítmény a hazai állatgyógyszer gyártásban

Elöljáróban meg kell jegyezzem, hogy egy cég sikerességét nem csak az innováció határozza meg, de innováció nélkül hosszú távú sikereket, expanziós politikát megvalósítani nem lehetséges.

Az innováció megvalósítása egy cég életében különös jelentőségű akkor, amikor olyan piacon kíván sikeresen megjelenni, versenyben maradni, piaci pozícióit javítani, ahol jelentős számú - különösen külföldi - versenytárs van jelen. A fejlettebb/gazdagabb országbeli versenytársakat azért emelném ki, mert ebben a versenyben ők több évtizedes piaci előnnyel, tapasztalattal, nemkülönben jelentősebb anyagi forrássokkal rendelkeznek, mint a szociális piacgazdaságra évtizedekig berendezkedett közép-kelet európai országok, köztük Magyarország is.

Számunkra partnereink elégedettsége a legfontosabb. Ezért folyamatos fejlesztésekkel, szolgáltatásunk színvonalának növelésével és termékpalettánk folyamatos bővítésével állunk partnereink rendelkezésére.

Az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt kap világszerte a multirezisztens baktériumok térnyerése. Ennek hátterében sok tényező szerepel okként. A multirezisztencia kialakulásáért gyakorta vádolják az állattenyésztés túlzott gyógyszerfelhasználását, szakképzetlen személyek által folytatott „kuruzslást” és hát sajnos valljuk  be időnként az állatorvos társadalom általi, nem kellő alaposságú terápia megválasztását.  Persze ezzel együtt sem valószínű, hogy az állattenyésztés, állatgyógyászat a fő oka humán területen világszerte jelentkező bakteriális multirezisztencia kialakulásának.

Sok kutató meglátása szerint az egyik  legfontosabb ok a technokrata cililizációk elöregedése. Az idősödés velejárója az immunstátusz gyengülése. Idősebb korban már sokféle betegséggel küszködik a társadalom és benne az egyén. Ezek az okok önmagukban közvetlenül, vagy - a terápián keresztül - közvetve immungyengítő hatásúak. Könnyű belátni ezek alapján, hogy a multirezisztens törzsek feldúsulásának helye a kórházak, illetve rendelőintézetek, ahol a rövid időn belül visszatérők zöme, idősebb korcsoportba tartozó, gyakran immunszupresszív  státuszú, beteg populációkból származnak.

A helyzetet tovább súlyosbítja az a tény is, hogy az új antibakteriális hatóanyagok fejlesztés rendkívüli módon háttérbe szorult, más hatóanyag fejlesztésével összehasonlításban. Ennek alapvetően az az oka, hogy a hatóanyagok fejlesztése - más hatóanyagokéhoz hasonlóan - dollárban kifejezve is milliárdos költségeket emészt fel. A fejlesztési beruházásokat finanszírozó cégek pedig inkább olyan hatóanyagok fejlesztésébe fognak,a melyeknél biztosabb a belátható időn belüli megtérülés (magas vérnyomás, daganatterápia, cukorbetegség, allergia kezelés, orális fogamzásgátlás, stb.).

Kétségtelen, hogy a probléma nem elhanyagolható. Az Európai Unió jelenlegi antibakteriális rezisztenciával kapcsolatos stratégiájának központi eleme a monoterápiás készítmények használatának előnyben részesítése a (fix) kombinációkkal kapcsolatban. Egyetértve ezzel a céllal nem gondolnánk azonban, hogy nem lenne létjogosultsága a kombinált készítményeknek a továbbiakban is. Meggyőződésünk szerint számos, most meglévő hatóanyagok közötti hasznos interakcióban rejlő potenciálok jó része nem került még kiaknázásra. A bakteriális rezisztencával szembeni harc eszköztárában - a monoterápia mellett - az ilyen interakciókban rejlő potenciáloknak is helyük kell, hogy legyen.

Cégünk ilyen irányú kutatásaival kapcsolatban, ebben az évben is hangzott el előadás az Akadémiai beszámolók rendezvénysorozatban (SZIE-ÁOTK 2014. január 27-29).

Végezetül megtekintésre ajánlom gyógyszergyárunk bemutatkozó videóját, mely IDE kattintva megtekinthető.

Dr. Gyetvai Béla
igazgató
Kutatás-fejlesztési & Regisztrációs Igazgatóság
Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft.