Főoldal
EN  HU

XXI. Magyar Innovációs Nagydíj

A múlt évi kiemelkedő innováció elismeréseként átadták a 2012. évi Magyar Innovációs Nagydíj elismeréseket a Parlamentben.
A bíráló bizottság, az Organit Kft.-t elismerésben részesítette a 2012. évben megvalósított innovációjáért.

Elismerésben részesítette az Organit Termelő – és Kereskedelmi Kft. pályázatát a XXI. Magyar Innovációs Nagydíj bíráló bizottsága. „ A magyar állattenyésztés és növénytermesztés eredményességének javítása és haszonállataink jóllétének biztosítása a XXI. századi ökológiai és biológiai gazdálkodás követelményeinek is megfelelő készítmények alkalmazásával.”  című pályamű az ítészek szerint jelentős fejlesztésről számol be, melynek hasznosulása esetén a hazai mezőgazdasági szereplők nagyban növelhetik teljesítményüket.

Az innováció tömör leírása:

Az Organit Kft. célja mindig is az volt, hogy a kiváló hazai szellemi tőke és alapanyagok felhasználásával olyan termékeket fejlesszen, melyek megfelelnek az ökológiai és biológiai gazdálkodás követelményeinek is, ugyanakkor gazdaságosan alkalmazhatók a nagyüzemi gazdálkodásban. A termékek többéves kutatómunka és technológiai fejlesztés eredménye. A gyártáshoz felhasznált alapanyag világszerte is egyedülálló. Gyógyászati minőségű hazai huminsav lelőhelyekről származik.

 A huminsav alapú termékek legnagyobb felhasználója jelenleg a növénytermesztés és az állattenyésztés. A takarmány adalékokkal kapcsolatos tevékenységünket több mint 10 éve kezdtük el, és világviszonylatban is az elsők között vagyunk, akiknek ezzel kapcsolatban a legtöbb tapasztalatuk és termékük van. Termékeink az intenzív tartástechnológiákban a leghatékonyabbak, ahol a fajlagos takarmányhasznosulás az egyik legfontosabb mutató, és ahol az állatok immunrendszerének erősítésével a tartási és gyógyszeres költségek tovább csökkenthetők. A huminsav alapú termékek új fejezetet nyithatnak a kelatizált ásványi premixek területén. Termékeinket használják és kipróbálták szinte valamennyi nagyüzemi állattartási technológiában. Ezekből megállapítható, hogy szinte minden esetben a költségek csökkentésével tudtuk javítani az eredményeket. A termékeink EU-s engedéllyel rendelkeznek és minőségük megfelel a Takarmány Törvény előírásainak.

2012- től a növényi-tápanyag utánpótlás és növénykondicionálás területére koncentrálva folytatja a cég a munkáját. Eddig elért eredmények alapján, a Zöldpajzs új fejezetet nyithat a vegyszermentes növénytermesztés területén. 2012-ben Növényi-tápanyag utánpótlásra és növény-kondicionálásra alkalmas készítmények forgalma duplája az előző évnek.

Az innováció eredményei:

Ásványi takarmány haszonállatok és kisállatok számára - VITAPOL

- Választási súlynövekedés, kiegyenlített almok
- Mérsékli a hő-stressz termeléscsökkentő hatását
- Csökken az elhullás száma és a gyógyszerfelhasználás
- Megelőzi, megszünteti a hasmenéses jellegű betegségeket
- Gyéríti a Salmonella-fertőzöttséget
- Csökkennek a lábvég betegségek
- Erősíti a csontrendszert és a tollazatot
- Így a szomatikus sejtszám csökkenése is várható
- Csökken a látens és szubklinikai tőgygyullafások előfordulása

 
Erősíti a csontrendszert és a tollazatot
Elvétve fordul elő vetélés, magzatburok visszatartás és ellési bénulás
Javul a vemhesülési százalék és a termékenyülési index
Pozitív hatást gyakorol az ivarzásra, elősegíti a magzat megtapadását, növeli az élve születések számát
Csökken a két ellés közötti idő
Növekszik a tejhozam
 

Növénykultúrák számára  NPK levéltrágya immunerősítő hatással - ZÖLDPAJZS

A növényeknek nő a betegségekkel szembeni ellenálló képessége
Növeli a termés mennyiségét és javítja annak minőségét
Javítja a növények regenerálódó képességét
Növeli a termés eltarthatósági idejét
Hatékonyabb vízhasznosítást, fokozottabb aszálytűrést biztosít
 
Minden komponense a növények számára gyorsan hasznosuló szerves kelát kötésben található
Védi a növényeket a káros UV sugárzás ellen
Abszolút „bio” (a Biokontroll Hungária és a Hungária Öko Garancia tanúsítványával isrendelkezik).
Élelmezési- és munkaegészségügyi várakozási ideje 0 nap.

Az ünnepségen Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, a bíráló bizottság elnöke rámutatott arra, hogy a versenyképesség egyik legfontosabb eszköze a kutatás-fejlesztés-innováció, amely a válságból kivezető utat is jelentheti. Magyarország a globális versenyben sikeres a kutatás-fejlesztés-innovációban, a magyar export 20 százaléka magas hozzáadott értékű termék, és ez az arány térségi összehasonlításban a legmagasabb – tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta: a hazai kutatás-fejlesztés-innovációs ráfordítás 2011-ben a GDP 1,2 százalékát tette ki, 2012-ben ez az arány magasabb is lehet, és örömteli, hogy a kétharmada a vállalkozásoktól jön. Az államtitkár szólt arról, hogy 2014-2020 között valódi és minőségi áttörés lehet elérni ezen a területen. Ebben az időszakban az uniós források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kell fordítani, és minimum 400 milliárd juthat ebből közvetlenül a kutatás-fejlesztésre, közvetve más lehetőségekből ez tovább növekedhet.