Főoldal
EN  HU

Felavatta névadója szobrát a Szent István Egyetem

Névadója emlékére avatott szobrot az agrárképzés hazai fellegvárának tekinthető gödöllői központú universitas, a Szent István Egyetem. Az egyetem jelentőségének, egységének jelképes megjelenítésére szánt mellszobor elhelyezését és megvalósítását az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. támogatta.

A magyar felsőoktatás egyik meghatározó, vezető intézménye, a Szent István Egyetem jelentőségének, egységének jelképes megjelenítésére Szent István-mellszobor elhelyezését tervezte az építészetileg értékes, látványos főépületben. Az Egyetem számára leginkább megfelelő lehetőségeket mérlegelve, a szobor határozottságot, erőt sugárzó, tárgyilagos, dokumentum hitelességű ábrázolással készült el. Az alkotás elhelyezését és megvalósítását az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. is támogatta. A szobor alkotója: Varga Attila fiatal gödöllői művész, európai kőfaragó mester.

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője és Solti László rektor úr közösen leplezték le a kőfaragó mester süttői mészkőből faragott alkotását. A szobor kazettákkal és domborművel ellátott talapzatán Szent István Intelmeiből a következő idézet olvasható: …semmi sem emel fel, csakis az alázat... Az életnagyságú, talapzatával együtt 222 centiméter magas és fél tonna súlyú mellszobrot Mészáros István, a Szent István király herma és az ereklyék őre áldotta meg, míg az ünnepi kísérőműsort Horváth Zoltán állította össze, és – rajta kívül – a Gödöllői Fiatal Művészek Egyesületének tagjai, Benedek Krisztina és Géczi András adták elő.