Főoldal
EN  HU

Vakvezető kutyáknál járt a Eukanuba Csapata    Számtalanszor támogattunk már egyesületeket, menhelyeket, lelkes kutyavédőket, de ez a látogatás valahogy más volt, mint a többi.

    Csepelen jártunk a napokban, az Alpha-Vet Kft. és a Eukanuba jóvoltából, hogy egy kisebb tápmennyiséggel segítsük a Vakvezető Kutyakiképző Iskola „tanulóit”. A Eukanuba az Alpha-Vet által forgalmazott szuperprémium kutyatáp.

    Az iskolához érkezve nagy örömmel fogadott minket Farkasné Schiff Mónika az iskola vezetője, majd két kollégája Vörös Enikő, szakmai vezető, kiképző és Mészáros Darinka kiképző. Ők hárman alkotják azt a csapatot, amely évente 8-10 kutyát képez ki olyan vak emberek számára, akiknek élete a kutyákkal való találkozás után 180 fokos fordulatot vesz.

     Süteménnyel és kávéval várt minket a kis csapat, aztán bemutatták nekünk Enikőt, aki születése óta vak és a napokban kapja meg második vakvezető kutyáját a labrador fajtájú, Jamaal nevű vakvezető kutyát, aki ezen túl hű társa lesz a nem éppen egyszerű mindennapokban.

     Először általános kérdéseket tettem fel, hogy ismerkedjünk kicsit, oldódjon a hangulat, aztán csak hagytam, hogy meséljenek és csak jegyzeteltem a hihetetlen történeteket, amelyek megtörténtek velük az immáron 37 éve működő kutyakiképzőben és amelyek főként arról szólnak, hogyan mentettek meg  vakvezető kutyák emberi életeket  és hogyan teszik boldoggá sérült embertársaink életét. Ez a kis csapat, amely korábban 8 főből állt, mára már csak 3 tagú financiális okok miatt, és rendkívül büszkék arra, amit csinálnak. Bár már előre sejteni véltem a választ, „naivan” feltettem azt a kérdést, hogy mégis hogyan lettek ők vakvezető kutyakiképzők? Gondoltam, hogy a válaszban ott lesznek a következő mondatok: gyerekkori álmok, mindig is állatokkal és kutyákkal szerettem volna foglalkozni és az embereken segíteni. Természetesen mindezek elhangzottak.
Hiába, erre születni kell…

     Aztán ne feledkezzünk meg Enikőről sem, aki szintén az asztal mellett ült és várta, hogy mesélhessen élményeiről, mert neki is van bőven! El tudja azt képzelni kedves Olvasó, hogy Enikő, a vak, 36 éves nő extrém sportol, amióta, ahogy Ő fogalmaz szabad ember lett? Enikő a Szolnoki Tisza Evezős Egylet csapatában evez és emellett artista képzőbe is jár. Aztán Enikő nagy bátran visszakérdez, hogy miért lenne az evezés extrém sport? Aztán mindannyian elmosolyodtunk… és valaki az asztalnál felszólalt, hogy azért talán vakon ez mégsem annyira általános sport…  :)

     A vakok és gyengénlátók mindaddig, amíg nem kapnak maguk mellé egy négylábú társat, aki vezeti őket munkába, bevásárolni vagy családjukhoz, barátaikhoz, sokat szenvednek amiatt, hogy másokhoz kell alkalmazkodniuk és mindig kell egy személy, akinek az életéhez kötniük kell magukat, ha el szeretnének jutni egyik pontból a másikba.
Egy vakvezető kutya befogadásával minden megváltozhat.
Amikor arról kérdeztem Enikőt, hogyan tudná nekem összefoglalni egy mondatban azt az érzést, ami a legfontosabb az Ő életében, amióta Buksival élnek, így válaszolt:

„Azt tehetek, amit akarok.”

    Aztán lehajtottam a fejemet és írtam tovább a gondolataimat. Hiszen hányan vagyunk úgy az életben, hogy mindenünk megvan szinte, mégsem tesszük meg azt, amit igazán akarunk? Mindaddig, amíg az egészség, a lehetőségek jelen vannak nem is értékeljük igazán azokat és sokan nem mernek lépni és előre menni. Azt hiszem, van mit tanulnunk Enikőtől! Ugye emlékeznek? Enikő evez és artista képzőbe jár!

Aztán elhangzik a következő tanulságos mondat:

„A vakvezető kutya nem taxi!”

Ezeket a kutyákat arra képezték ki, hogy gazdáikat segítsék a mindennapokban, de minden esetben egy kölcsönös együttműködésben kell élniük. A gazdi tudja, hogy hova szeretne eljutni, neki kell tudnia az útvonalat a kutya „csak” az útközbeni akadályok felléptekor jelez.

A vakvezető kutyák általában labrador fajtájúak. Ez egy optimális fajta, amely a leginkább alkalmas arra, hogy egy vak embert megfelelően irányítson. Önálló döntéshozatalra is képesek ha szükséges, az idegrendszerük rendkívül nyugodt és kiegyensúlyozott, az időjárási viszontagságokat jól tűrik, rövid szőrzetük nem igényel különlegesebb ápolást, és magasságuk is ideális. Kiképzőik tudják, hogy a kiváló teljesítmény eléréséhez a szuperprémium kutyatápok összetevői elengedhetetlenek, ezért minden esetben prémium táppal etetik a kiképzendő kutyákat.

„A kutyákhoz képzünk gazdát és nem fordítva.”

Nem mindegy ugyanis, hogy a gazdi hogyan élte addigi életét, hol lakik, milyen a temperamentuma, természete.
Enikő Buksi kutyája már 10 éves és sajnos eljárt felette az idő, ezért is van szüksége egy fiatal, energikus kutyára, akit Jamaal „személyében” találtak meg számára. 
Az élet „társkeresője” ez, hiszen, ha a gazdi nem érzi jól magát a számára kijelölt kutyával, vagy fordítva, akkor sajnos várnia kell a következőre, akár éveket.
A sor hosszú, jelenleg 71-en várnak kutyára az országban, de ez nem azt jelenti, hogy ne lenne többre szükség. Egy vakvezető kutya kiképzése, már kölyökkorában elkezdődik és innentől számítva másfél évig tart. Több lépcsős programon keresztül nevelik ki a legjobb kutyákat, de nem mindegyik alkalmas arra, hogy vakvezetővé váljon. Átlagosan 40 kutyából, 10 válik alkalmassá vakvezetésre.
Amikor arról kérdezem őket, hogy milyen az elválás a kutyáktól egy-egy kiképzés után, annyit válaszoltak csak egyhangúan, hogy nagyon nehéz, van olyan, hogy sírtok?... Csak olyan van… válaszolja Mónika. :)

Aztán könnyedebb percek következtek, a lányok megmutatták, hogyan folyik a kiképzés élőben, a lenti videókból ízelítőt kaphatnak, hogyan képzik ki ezeket a fantasztikus lényeket.
A látogatás végén Vörös Zsuzsanna Olimpiai- Világ és Európa-bajnok öttusázóval, a Eukanuba egyik nagykövetével átadtuk Enikőnek és Jamaalnak a hosszú-hosszú hónapokra elegendő Eukanuba tápokat.
Természetesen az egész Csapat, Enikő és Jamaal is nagy szeretettel fogadták az ajándékot.

Reméljük, hogy hamarosan találkozunk, addig is sok sikert kívánunk a Csepeli Vakvezető Kutyakiképző Iskola munkájához!

Markó Mónika
marketing manager

További képek a Eukanuba galériában

Amennyiben szeretne még többet megtudni az egyesület működéséről és megismerni munkájukat, látogasson el a http://www.mvgyosz.hu/kutyaiskola oldalra.