EN   I   HU I 

Suliprogram az Alpha-Vet Kft-vel. - Felelős Állattartás 2013

 

     2013-ban is tovább folytatja a székesfehérvári cég, a felelős állattartást támogató iskolai oktatóprogramját. A tapasztalatok alapján az iskoláskorú gyerekek igénylik a képzést. A közös foglalkozás nemcsak a gyermekek felelősségtudatát alakítja ki, hanem sérült gyerekek terápiás kezelésében is jelentős szerepet játszik.
Az összefogásnak több székesfehérvári szervezet is tagja.

A rendkívüli kezdeményezés történetét a szervezők tolmácsolásában olvashatja:
      Gyermekkoromban az egyik barátomnak dobermannja volt. Csodáltam a kutyát, gyönyörűnek láttam, ugyanakkor azt is észrevettem, hogy sokan rettegtek tőle. Minden vágyam volt egy ilyen négylábú társ. Egy pillanatra sem bántam meg, hogy megismerkedtem a fajtával, hiszen a kutya rengeteg helyzetben bizonyította hűségét és intelligenciáját. Képzése során már gyerekként rájöttem, én vagyok a felelős, hogy kutyám stabil és kiegyensúlyozott legyen. Egy ilyen kutyával minden ember - még aki fél is tőle - könnyebben ismerkedik meg. Teltek az évek és nekem csak ilyen dobermannjaim voltak!

      Szerepeltünk tévében, újságban, meséltem róluk a rádióban. Ez a fajta kutya, mint minden másik, ha nem jó kezekbe kerül, instabillá válik, ennek pedig csak rossz következményei vannak, emberre, kutyára nézve egyaránt.
Nagyjából tíz éve gondoltam egyet és elkezdtem gyerekek közé, iskolákba, óvodákba járni, hogy még többet tegyek kutya és az ember kapcsolatáért, s azért, hogy a gyerekekkel és a szüleikkel is megértessem, nem fajtafüggő, hogy egy kutya veszélyes vagy sem. Rögtön rájöttem, ez igen felelősségteljes és nehéz feladat. A gyerekek szempontjából azért, mert amiről beszélek az életkoruknak, megfelelő és tanulságos kell, hogy legyen. A kutya szempontjából azért, mert alkalmazkodnia kell pillanatok alatt egy új helyszínhez, rengeteg gyerekhez, és persze máshogy kell viselkednie óvodásokkal, máshogy a tinédzserekkel. Összetett dolog ez és egy óra suliprogramos előadás alatt elképesztően elfáradunk. Ugyanakkor mindez megéri, hiszen a hosszú évek alatt rengeteg gyerekhez jutottam el, s ha csak töredékét jegyzik meg az információimnak az is segíti a jobb állattartási kultúrát. Bár sok iskolába eljutottam, nagy fellendülés érte a „Felelős Állattartás Suliprogramra” keresztelt oktatási módot, ami köszönhető Dr. Móré Attilának és az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. Állatkórháza elkötelezett dolgozóinak. A profizmus és az elhivatottság találkozott, s jelentem, jó ügyet szolgál!

       A Suliprogram keretein belül dr. Paál Csaba kórházvezető főállatorvossal beszélünk többek között a kutyák jólétéhez szükséges alapvető tudnivalókról (pl.: takarmányozásról, mozgatásról, nevelésről, tanításról), a kutyatámadások megelőzéséről (pl.: mi a helyes magatartás idegen/agresszív kutyákkal szemben) és nem utolsó sorban mindig akad több olyan gyerek, aki elismeri, hogy fél a kutyáktól. Ilyenkor elmagyarázzuk nekik, hogy melyik egyedtől kell valóban tisztes távolságot tartani, s hogyan kell megfelelően viselkedni egy kutyával. Több olyan gyereken tudtunk segíteni a program keretén belül, akiknek már volt rossz élménye kutyákkal, ezért is nagyon jó, hogy első számú segítőm pont egy dobermann. Fontos, hogy soha ne ítéljünk fajta alapján, mert egy keverék kutya is lehet agresszív! Ez a probléma nem fajtafüggő! Ugyanakkor nem állítom, hogy minden kutya alkalmas ilyen feladatra. Ma már „nyugdíjas” dobermannom Lionel mellett, Róza a belga juhászom és Titike az izomkolosszus boxer fiú is tökéletes szolgálatot lát el a Suliprogramban.

     A program népszerűsége egyre nő, s egyre több oktatási intézmény gondolja úgy, hogy igenis helye van egy iskolában az ilyen jellegű „oktatómunkának”. A nagy túljelentkezésre való tekintettel érdemes minél előbb telefonon időpontot egyeztetni a program munkatársaival, hogy még ebben a tanévben eljussunk az intézménybe. Az oktatási intézményekhez a teljesen felszerelt, műtétek elvégzésére is alkalmas Állatmentővel látogatunk ki, amelyet a kórházvezető főállatorvos, dr. Paál Csaba mutat be az érdeklődőknek. Az iskolák részére ingyenes, a felelős állattartással kapcsolatos kiadványokat is biztosítunk, amit a gyermekek kedvükre lapozgathatnak majd a későbbiekben is. A programban részt vesz a székesfehérvári Alpha Segítő Kéz Állatkórházi Alapítvány is, amelynek segítségével a gyermekek egy menhely életébe is bepillantást nyerhetnek.

      Az Alba Dog Center Kutyaiskolák keretein belül számos, ehhez hasonlóan egyedülálló társadalmi felelősségvállalást célzó programot valósítunk meg, az Alpha-Vet Állatkórház vezető állatorvosa Dr. Paál Csaba és a kórház marketing vezetője, Németh Zita hathatós közreműködésével.

Nyakas Gábor
kutyaiskola vezető
Alba Dog Center Kutyaiskolák

Kutyák kiképzése - Nyakas Gábor
Menhelyi állatok - Molnár Tamásné Zsazsa
Berki Krisztián üzenete